ESG

The Green Circle Project en de ESG rapportage, deel 1

Wist je dat vanaf 2025 de ESG rapportage in voege gaat voor bedrijven met meer dan 500 werknemers en deze zal gaan over het boekjaar 2024?

De jaren erop zal deze uitgebreid worden als volgt:

Je hebt een bedrijf met meer dan 250 medewerkers en/of € 40 miljoen omzet en/of € 20 miljoen in totale activa. Dan rapporteer je vanaf 2026 over het boekjaar 2025.

Je hebt een klein of middelgroot bedrijf (of een andere bedrijfsvorm). Dan rapporteer je vanaf 2027 over het boekjaar 2026.

Waar komt ESG vandaan?

De druk om duurzaam te ondernemen komt ook uit politieke hoek. Zo bereikten in juni 2022 de Europese Raad en het Europees Parlement een (voorlopig) politiek akkoord over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze nieuwe richtlijn verplicht een grote groep van ondernemingen (250 of meer medewerkers) om vanaf 2026 te rapporteren over de manier waarop hun bedrijf impact heeft op de mens en het milieu. Die informatie moet bovendien worden getoetst door een accountant.

De nieuwe CSRD-richtlijn verruimt bovendien de scope van de bedrijven die een duurzaamheidsrapport moeten publiceren. Ze wordt dus van toepassing op een veel groter aantal ondernemingen – een ruwe schatting telt er zo’n 50.000 in ons land – actief in alle sectoren.

Maar waar staat ESG nu voor?

ESG staat voor Environmental, Social and Governance, wat verwijst naar de belangrijke niet-financiële factoren die een rol spelen bij het beoordelen van de duurzaamheid en impact van een bedrijf of organisatie. Een ESG-rapportage is het proces waarbij een bedrijf of organisatie zijn prestaties op het gebied van milieu, sociale en governancefactoren rapporteert aan belanghebbenden, zoals investeerders, klanten en werknemers. Het doel van ESG-rapportage is om transparantie te bieden over de impact van een bedrijf op de samenleving en het milieu, en om verantwoordelijkheid en duurzaamheid te bevorderen.

De belangrijkheid van een ESG Rapportage.

Esg rapportage is belangrijk omdat het bedrijven in staat stelt om transparantie te bieden over hun prestaties op het gebied van milieu, maatschappij en governance. Door middel van Esg rapportage kunnen investeerders, klanten en andere belanghebbenden een beter inzicht krijgen in hoe een bedrijf omgaat met duurzaamheidskwesties en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit kan helpen om het vertrouwen in het bedrijf te versterken en te laten zien dat het bereid is om verantwoorde beslissingen te nemen. Daarnaast kan Esg rapportage ook helpen om risico's te identificeren en te beheren, en om kansen voor verbetering te identificeren. Overall draagt ESG rapportage bij aan het duurzamer en verantwoordelijk opereren van bedrijven.

Wie vult deze in?

Het invullen van een ESG-rapportage ligt meestal in de verantwoordelijkheid van het managementteam van een organisatie, met name de CEO, CFO of duurzaamheidsmanager. Deze personen hebben doorgaans een goed overzicht van de activiteiten, prestaties en impact van de organisatie op het gebied van milieu, sociale verantwoordelijkheid en governance. Het is belangrijk dat zij de benodigde gegevens verzamelen en analyseren om een volledige en nauwkeurige ESG-rapportage op te stellen. Daarnaast kunnen ook andere medewerkers betrokken worden bij het invullen van de ESG-rapportage, afhankelijk van de specifieke afdelingen en functies binnen de organisatie die relevant zijn voor de rapportage.

 

Waarom deze Blog over ESG rapportering?

Omdat Entyre BV een stukje wil bijdragen het Sustainebility verhaal voor onze klanten en de totale maatschappij. Hoe we dit doen is met een product die uniek is op de markt namelijk de Ultimate Green XT .

Wat de voordelen van dit product is en welke impact het kan hebben op jullie ESG rapportage bespreken we in een volgende Blog: The Green Circle Project en de Ultimate Green XT.